30 dagen... self pleasure

Alleen thuis. Op de bank, kopje thee, kaarsjes aan, duurt een klein half uurtje voordat schuldgevoel een aanvang neemt: ‘Zou je niet iets zinnigs gaan doen met je avond? Hoe denk je dat Claudia de Breij aan haar carrière is gekomen? Door op de bank te blijven zitten? Hup!’ Ongeacht de mogelijkheid om een avond lief te zijn voor mezelf, vult mijn brein zich met competitieve, streberige en zelfafwijzende gedachtes. Wat een quatsch, dit vooruit denderende bestaan. Bij deze neem ik het besluit om liever te zijn en meld me aan voor SelfPleasure. SelfPleasure is een cursus waarbij je leert om te voelen wat je nodig hebt; een soort seksuele voorlichting waarbij je dagelijks een kwartiertje vrijmaakt om ontspanning en opwinding op te zoeken bij jezelf. Een kind kan de was doen. Ja toch? Ja een kind kan heus de was doen, mits je niet vraagt hoe. Op mijn matje ondervind ik wat er in mijn binnenwereld omgaat.

Het blijkt geen kinderspel om stil te staan en bij het vrouwelijke te komen. Ja, het vrouwelijke, dat staat voor: zacht, ontvankelijk, creatief, open, kwetsbaar, in verbinding staan. Het mannelijke in mij blijkt de overhand te hebben: besluitvaardig, doelgericht, risico’s nemen, individueel, vrij en dominant. Het mannelijke wordt volgens mij meer bejubeld in ons prestatiegericht samenzijn. Het geeft voldoening om doelen af te vinken en je te manifesteren. Maar als ik mijn schouders moet geloven sta ik chronisch onder spanning. ‘Alles wat je moet van jezelf zet het stresshormoon aan, zolang je stress hebt kan je niet voelen,’ leer ik. Ontspanning gaat gepaard met voelen. Er lijkt een soort laag om mijn gevoel heen te zitten. Om het vrouwelijke de ruimte te geven krijg ik oefeningen als dansen, voelmeditaties, een fijn plekje inrichten met kleedjes, kussens en spulletjes die me dierbaar zijn. Eenmaal daar, alleen, op dat plekje, motiveer ik mezelf om los te laten. Tranen biggelen over mijn wangen. Het is inderdaad een cadeau om niks te hoeven bewijzen en hier gewoon even te liggen zo midden op de dag. Het doet me denken aan een moeder die haar kind knuffelt.

Op de momenten dat het lukt om zacht aan te raken en niks te willen, ervaar ik de meerwaarde van het in mijn lichaam zakken. Na afloop voel ik me opgeladen, net als na een sauna bezoek of een wandeling in de natuur. Toch zit ik doorgaans in een doe-modus waarbij ik de sessies ook af doe als lummeltijd, tijd die beter te besteden is. Het gaat volgens mij om een goede balans vinden in het mannelijke en het vrouwelijke in jou. Als je bijvoorbeeld zware gewichtstraining doet dan is het als vrouw belangrijk om er iets zachts tegenover te zetten, voor mij is dat stretchen. Zodoende vind je een fijne balans van doelen halen, opladen om vanuit daar weer je doelen te halen. Door dit inzicht is het kwartier op mijn matje geen lummeltijd meer maar een essentieel onderdeel van de dag geworden.

De opdracht volgt om met mijn vingers mijn vagina binnen te gaan. Het idee van deze aanraking is niet orgasme gerelateerd. Ik weet niet zo goed wat ik hier doe maar voel mijn vingers in mij, het wekt nieuwsgierigheid op. Alsof ik voor het eerst op de maan ben. Niet dat ik nooit eerder in mijn vagina ben geweest, maar nooit zonder concreet doel. Er volgt een interne rondleiding over welke plekjes aangeraakt kunnen worden, beschamend hoe slecht ik mijn vagina ken. Vlagen van opwinding roepen de behoefte op te ‘ontladen’. Clitoraal klaarkomen wordt hier gezien als afleiding van het voelen. Als je doelgericht op een orgasme afgaat, kan je namelijk niet ontspannen, en dat klopt. De focus verkleint je beleving van de rest van het lichaam. Ik leer over andere vormen van orgasmes die door ontspanning geactiveerd worden en ervaar seksuele respons op het moment dat mijn spieren loslaten en snap nu pas wat ontvangen is.  

De oefeningen van SelfPleasure geven gereedschap om tot ontspanning te komen. Vanuit ontspanning ontstaat ruimte voor opwinding. Door die opwinding niet te ontladen, laadt je op. Deze positieve aandacht voor mezelf doet me beseffen dat ik een lichaam heb, en dat het meedoet, en een eigen taal heeft. Daarbij is het zoeken naar de juiste balans tussen het mannelijke en het vrouwelijke voor mij de sleutel om liever te zijn voor mezelf, mezelf de ruimte te geven en het nut daarvan inzien. Ook kwam ik in contact met een nieuwe vorm van seksualiteit. Volgens mij sta ik nog maar aan het begin van een ontdekkingstocht, er lijken nog meer lagen om af te pellen. SelfPleasure is een absolute aanrader voor alle dames die zichzelf ook nogal eens voorbij lopen.