Linda interview over preutsheid

DAPHNE (33) ONDERZOCHT ONZE PREUTSHEID: 'WE DURVEN NIET EENS MEER NAAR DE SAUNA'

Vroeger fietsten vrouwen topless over de dijk, maar nu durven we bijna niet meer naakt te douchen in de kleedkamer. Waar komt die preutsheid eigenlijk vandaan? 

15.06.2018 | 12:29 uur | Marlon Achteresch

Actrice en theatermaker Daphne Gakes onderzocht het en maakte een voorstelling over het onderwerp.

TOPLESS OVER DE DIJK

Twee jaar geleden begon Daphne haar zoektocht naar onze band met het lichaam. Het eerste wat haar opviel: wat zijn we tegenwoordig toch ontzéttend preuts. “Voor mijn onderzoek vroeg ik mensen op straat de hemd van het lijf om een beeld te krijgen van de preutsheid. In een van mijn filmpjes sprak ik wat oudere dames en één van hen zei me: ‘toen ik jouw leeftijd had, fietste ik topless over de dijk’.”

STRAKS KOMT HET OP FACEBOOK

Daphne vertelde datzelfde verhaal aan iemand van haar leeftijd en het eerste wat diegene zei was: ‘straks komt het op Facebook’. Daphne: “De controle was vroeger veel groter, nu heb je het zelf niet meer zo in de hand door het web. Maar de behoefte om een shirt uit te trekken en topless over de dijk te fietsen blijft hetzelfde, we willen ons vrij voelen.”

TEPEL OP FACEBOOK

Volgens Daphne heeft onze preutsheid te maken met het ideaalbeeld dat ons wordt opgelegd, dat overal in ons leven aanwezig is. “Ik plaatste een foto op Facebook waar mijn tepel zichtbaar was, die werd binnen een uur verwijderd.”

‘IK LOOP HET LIEFST IN MIJN NAKIE ROND’

Preutsheid staat voor angst en schaamte voor je lijf en het vertonen van je lichaam, vindt Daphne. “Ik hoop gewoon dat we niet vergeten te genieten. Bloot is de meest vrije staat die je hebt, zelf loop ik het liefst in mijn nakie rond. Daarnaast stel ik het probleem aan de kaak, ik worstel hier ook mee.”

‘ONSCHULD VAN NAAKTHEID GAAT VERLOREN’

Daphne bespreekt de uitkomsten van haar zoektocht in de voorstelling ‘Ik Daphne Gakes’. “Het is niet de bedoeling om een exhibitionistische voorstelling op de planken te brengen. Met mijn onderzoek laat ik slechts mijn reis hierin zien, ik stel dingen ter discussie die hopelijk leiden tot interactie”. Als ik zelf de balans opmaak van impulsen en van schaamte, kom ik uit op een nettowinst van: doe het wel en ga je nieuwsgierigheid achterna”. Daphne speelt op diverse plekken in het land en gaat hierna verder met een aanvullend programma.

Meer lezen over het lichaam? LINDA.167 DIT IS MIJN LIJF ligt vanaf nu in de winkel