***** Recensie Ik Daphne Gakes

Een ruwe diamant

03.07.2018 | 10:16 uur | Esther Molenwijk

Is het theater? is het cabaret? Of toch een lezing? Daphne Gakes laat zich met haar ode aan de vrijheid niet in een hokje plaatsen. Vrijheid lijkt een uitgekauwd thema maar nooit eerder is het zo scherp gevat. En dat op een avond die op het eerste gezicht juist lichtvoetig en bijna zelfs banaal lijkt. In een razend tempo neemt de ontwapenende actrice en theatermaker je mee in haar nietsontziende leven. Een leven waarin nieuwsgierigheid het keer op keer wint van twijfel en kwetsbaarheid.

En dat resulteert in een adembenemende aaneenschakeling van grensoverschrijdende situaties, waarin euforie nooit ver weg blijkt van schaamte. Van fistfucking tot tantraliefde, van een cum laude diploma tot een strafblad: Daphne doet, en deelt openhartig, waar de meesten van ons slechts stiekem van dromen.

Op ingenieuze wijze vervlecht de theatermaker een belangrijke onderlaag in het stuk, gevormd door de dagboeken van haar moeder. Een introverte, godlievende, monogame huisvrouw. Maar liggen de diepere verlangens van liefde en vrijheid die moeder en dochter beiden koesteren, niet dichter bij elkaar dan het lijkt?

En dat is precies waar deze ruwe diamant begint te schitteren. Schuilt in deze levensloop niet de ultieme zoektocht naar vrijheid? Gakes weet alle elementen waar de grote vrijheidsdenkers zich al eeuwen over hebben gebogen treffend te vangen in dit stuk.

Kern daarin is het oprekken van de grens van angst en schaamte, ten gunste van het Leven. Voor een ieder die getergd wordt door de vraag of dit het is, biedt aanstormend talent Daphne Gakes een prikkelend perspectief.