Dries Verhoeven - Wanna Play?

SPRING UTRECHT 2015

overdag_driesverhoeven.JPG

Voor SPRING Utrecht 2015 werkte ik voor Dries Verhoeven zijn kunstinstallatie Wanna Play?

In Wanna play? (Liefde in tijden van Grindr) bevraagt Dries Verhoeven de veranderende aard van de liefde. Met de opkomst van dating apps als Grindr en Tinder tekent zich een nieuwe revolutie af op seksgebied: een date is nu ‘on demand’ verkrijgbaar. Als we onszelf goed weten aan te prijzen, met de juiste slogan en de juiste selfie, hebben we toegang tot een oneindige reeks beschikbare mannen en vrouwen. Vanuit een glazen ruimte op de Neude chat Verhoeven met app-gebruikers over het fenomeen en vraagt ze langs te komen en hem te bevredigen in zijn niet-seksuele behoeftes. 10 dagen lang, 24/7 is zijn leven en zoektocht naar verbinding voor iedereen zichtbaar.

Lees en luister hieronder naar mijn bevindingen:


Wunderbaum - Raad van Advies

CRITICAL INTERACTION

Na een intensieve samenwerking en diverse bezoeken aan theatercollectief ‘Wunderbaum’
hebben wij (Julian Isenia en Daphne Gakes) tijdens het publieksprogramma The Making of the New Forest in de schouwburg van Rotterdam, advies uitgebracht over de artistieke en productionele verbeterpunten voor het project ‘The New Forest’.

raadvanadvies.jpg

Marijn Ottenhof - Superabundans

performance / installation

2015

The term Superabundans is used by the Dutch historian Johan Huizinga to describe the function of play in human life. According to him playing forms an extra layer over all of reality, a presence that is neither logical nor necessary, but inherent to human existence. We know the word superabundance in its meaning of excessive, but the Latin word Huizinga uses could mean both excessive and redundant: not strictly necessary. An extra layer.

It is about the tension between those terms in this installation. The layer of outer appearance, the surface and the superficial. The layer that can be adjusted to our wish, but also the wealth of living in a world of infinite possibilities, the fading of the border between real and fake. In playing, everything is possible and nothing (or everything?) is real.

Within the presentation you will perhaps meet a charming assistant. If she can help you with what you are looking for is a question yet to be answered. Or you will meet the cosmetic doctor, he will certainly be ready to tell you about his company, Cosmetic Clinics. We gave him part of the space to promote his products and services, independent from the artist and the rest of the installation.

Van Nelle Fabriek ART Rotterdam:


De Duivel en Frank Dexter - Helmert Woudenberg

Deel I van Helmert Woudenberg's Pulp Fiction Trilogie, een ruim twee uur durende western in zes bedrijven. Frank Dexter, de leider van een bende outlaws bestaande uit drie broers, komt na jaren gevangen te hebben gezeten weer op vrije voeten en blijkt zijn revolver te hebben ingeruild voor iets geheel anders, tot grote ontzetting van zijn vrouw Sally-Jane en zijn twee jongere broers Kevin en Bobby...


Zonder Vader - Helmert Woudenberg

12 VROUWEN, 4 ELEMENTEN, GEEN VADER

In drie aangrijpende, maar ook komische situaties
(De Pincode, Het Jubileum en De Volgauto)
laat de op het toneel niet aanwezige vader drastisch zijn invloed gelden
op het leven van moeders, dochters en een minnares.  

Tekst en Regie: Helmert Woudenberg

Spelbegeleiding: Vera Boots

 


Ivana Müller - Position

The famous sister - Frascati theater

Onder regie van Ivana Müller speelde ik tijdens de voorstelling Position de rol van famous sister.

 Ivanna Muller, Position, Frascati Amsterdam

Ivanna Muller, Position, Frascati Amsterdam

Alles is verhandelbaar in onze economie: spullen, ideeën, werkkracht, emotie, waarheid en leugens. In Positions verkennen vier spelers de uiterste consequenties van dit principe. Met hun hele identiteit als kapitaal storten ze zich in een zwarte markt zonder grenzen, een vrolijk maar bloedserieus kinderspel. Er wordt geïnvesteerd, geboden, gekocht, geruild en doorverhandeld. Wat begint als een onschuldig spelletje, geeft gaandeweg meer en meer te denken. Kan je echt alles (ver)kopen? En wat is ‘waarde’ eigenlijk? Welkom bij de spannendste economieles van je leven!


PS; Buiten Gewoon

'Gebruikelijk; normaal' is volgens de Van Dale de betekenis van het woord 'gewoon'. Doordat iets gebruikelijk is, is het gewoon. "Doe toch eens gewoon!", een alom bekende uitspraak. 'Gewoon' heeft echter niets met kwaliteit te maken. Het gaat niet om goed of fout, leuk of niet leuk. In een maatschappij waarin creativiteit steeds verder wegzakt, uitgehold of simpelweg niet meer geaccepteerd wordt, krijgt het woord 'gewoon' een steeds zwaardere last op zijn schouders. In het gelid lopen en vooral niet je eigen pad bewandelen is de tendens. Volgens ons wacht meneer Van Dale nu écht op antwoord; het is tijd om 'gewoon' te herdefiniëren... Met deze maatschappijkritische voorstelling, willen we onze kijk op ontwikkeling en het indammen van fantasie en creativiteit aan de kaak stellen. We weten wat er te halen valt uit het bekende. Minstens zo interessant is de vraag wat er te leren valt van het onbekende. Zonder verrekijker, blijft het zicht beperkt. Zonder fantasie geen revolutie.

De abstracte voorstelling 'Buiten Gewoon' wordt gespeeld door 12 getalenteerde en gepassioneerde jonge acteurs. Door buiten het kader te denken, dingen te proberen en grenzen op te zoeken, is de voorstelling -geregisseerd door Pieter van Boort en Syd Horster- in 4 repetities tot stand gekomen. Met deze eerste productie van PS; wil het collectief een visitekaartje afgeven van wat komen gaat. Dat belooft iets voor de toekomst. De onbekende toekomst.