Interview over het ‘vrije leven’, is dat wel zo vrij?

Interview over het ‘vrije leven’, is dat wel zo vrij?

We verruilen een rustig en ordelijk leven voor een reizend kunstenaarsbestaan. In deze aflevering van Atelier Amsterdam gaat Emma Louise Diest in gesprek met actrice Daphne Gakes die zichzelf heeft verlost van alle overbodige spullen

Interview AD over tienerjaren

Interview AD over tienerjaren

Actrice Daphne over haar tienertijd in Maarssen: ‘We braken in, blowden en staken dingen in de fik’

Actrice en theatermaakster Daphne Gakes (33) vertelt aankomende zondag in het NTR-programma Lief Dagboek over haar puberjaren in Maarssen. Ze leest passages voor uit het dagboek dat ze destijds bijhield. „Vroeger dacht ik altijd: als ik groot ben, wordt alles anders. Maar alles is nog precies hetzelfde.”

Npo radio 1

Npo radio 1

Woensdag 24 oktober 2018 |  BNNVARA | Redactie De Nieuws BV 

Er zijn dingen die je niet vertelt aan je ouders of je vrienden, maar wel aan je dagboek. In de nieuwe televisieserie Lief Dagboek delen diverse mensen hilarische, maar ook emotionele stukken uit hun puberdagboek. Daphne Gakes (33) en Sjaak Koring (65) vertellen in De Nieuws BV over hun deelname aan het programma.

***** Recensie Ik Daphne Gakes

***** Recensie Ik Daphne Gakes

Is het theater? is het cabaret? Of toch een lezing? Daphne Gakes laat zich met haar ode aan de vrijheid niet in een hokje plaatsen. Vrijheid lijkt een uitgekauwd thema maar nooit eerder is het zo scherp gevat. En dat op een avond die op het eerste gezicht juist lichtvoetig en bijna zelfs banaal lijkt. In een razend tempo neemt de ontwapenende actrice en theatermaker je mee in haar nietsontziende leven. Een leven waarin nieuwsgierigheid het keer op keer wint van twijfel en kwetsbaarheid.

Linda interview over preutsheid

Linda interview over preutsheid

DAPHNE (33) ONDERZOCHT ONZE PREUTSHEID: 'WE DURVEN NIET EENS MEER NAAR DE SAUNA'

Vroeger fietsten vrouwen topless over de dijk, maar nu durven we bijna niet meer naakt te douchen in de kleedkamer. Waar komt die preutsheid eigenlijk vandaan? 

15.06.2018 | 12:29 uur | Marlon Achteresch

Actrice en theatermaker Daphne Gakes onderzocht het en maakte een voorstelling over het onderwerp.

Theaterfestival de Parade 2017

Gezien op 29 juni 2017, De Parade, Rotterdam - Louise de Koning

‘Jullie nemen alles aan wat je wereldbeeld bevestigt! Jullie vreten quinoa! Jullie smeren alles in met kokosolie omdat je denkt dat het goed voor je is! Jullie zijn verdoemd!’ Acteur Jelle Zijlstra houdt een ouderwetse donderpreek op de kansel van de Waalse Kerk in Rotterdam. Een donderpreek waar je ook om mag lachen, dat wel. Het theatercollectief Vloeken in de Kerk maakte een voorstelling over hoe wij, zowel de theatermakers als de Paradebezoekers, in onze witte, links intellectuele bubbel zitten.

vloeken banner.jpg

De Deugd van Tegenwoordig is de eerste Paradevoorstelling op locatie. Het publiek wordt in een bus naar de Waalse Kerk gereden. Tijdens de rit begint de voorstelling al en wordt het bubbelthema gelijk vrolijk uitgebuit. Onder leiding van actrice Sarah van der Vlerk worden er in de dubbeldekkerbus (‘de bubbeldekker’) bubbels geblazen met bellenblaas en leren we dansen op de hiphop-achtige beat van bubblingmuziek. Het publiek komt zingend aan bij de Waalse Kerk. De schoolreisjessfeer zit er lekker in.

De twintigers en dertigers van Vloeken in de Kerk bewegen zich, gekleed in gekleurde regencapes, tussen de kerkbanken door. Ze gaan fluisterend te biecht bij ons: ‘Ik zit een bubbel. Al mijn vrienden houden van theater, we leven allemaal bewust en wonen in de Randstad. In wat voor bubbel zit u?’

In verschillende scènes vol liedjes en dansjes en bekentenissen volgen voorbeelden van hoe de spelers zich in een bubbel bevinden. Soms zijn die scènes wat clichématig. Soms zijn ze grappig, zoals het verhaal van een stel vrienden dat naar de provincie gaat waar de latte macchiato een koffie met melk heet, het eten altijd uit de streek komt en er in het café maar één toilet is (‘Hoe genderneutraal!’).

De jonge theatermakers en muzikanten van Vloeken in de Kerk, opgericht door Alinde Hoeksma, vormen een wisselend collectief dat al twee jaar ‘theatrale diensten voor ongelovige Thomassen’ organiseert en hierbij een onderzoek doet naar de moderne invulling van de zeven deugden.

Op de Parade Roterdam komt Geloof aan bod in een voorstelling die heel losjes gebaseerd is op een kerkdienst. Van de chaos die er in den beginne was (verbeeld door rondrennende acteurs) zijn wij gekomen tot het geloof, de Verlichting en nu ons huidige post truth tijdperk waarbij in elke bubbel een eigen waarheid geldt. Hoe breken we daaruit? Dit is lastig want, zoals vertolkt in de mooie biecht van Siebe Palmen, we zijn bang om mensen tegen te komen die ons niet begrijpen.

De Deugd van Tegenwoordig biedt geen vernieuwende inzichten of oplossingen voor ons ‘bubbel’-probleem, maar toont het publiek wel op vrolijke wijze hoe onze bubbels eruit zien. Hier op De Parade in de Waalse kerk geen religieuze loutering, maar wel een leuke voorstelling.