Blog over Dries Verhoeven voor SPRING

door Daphne Gakes en Esmee Dorenbos

Je kon er niet omheen deze week. Op de Neude stond een omgebouwde vrachtwagen waarin op een groot scherm Grindr-gesprekken te volgen waren. Grindr is een seks dating app. voor mannen. Dries Verhoeven woonde tien dagen in dit glazen verbijf en liet een digitale werkelijkheid op een analoge ontmoetingsplaats zien. Op de Neude en zonder seks.

Dries Verhoeven

Dries Verhoeven

Piet en Jenneke
Wij keken tien dagen mee en spraken met bezoekers en toevallige passanten. Op dag 2 vindt Dries iemand om naakttekeningen mee te maken. Op het bankje tegenover de installatie zitten Piet en Jenneke uit Heerlen. Ze wachten tot de ‘voorstelling’ gaat beginnen. Jenneke verheugt zich met blosjes op de wangen op de twee naakte mannen die ieder moment kunnen verschijnen. Piet zit er zwijgend naast. Helaas voor Jenneke blijft tijdens de date het gordijn dicht. Het stel is 45 jaar samen. Zij: “Nooit met een ander geweest daar moet ik ook niet aan denken! Als hij eens iets anders wil, dan trek ik gewoon een ander pakje aan!”. Hij stemt stilzwijgend toe.

Bart
Studenten discussiëren of het project een onderdeel van onze maatschappij toont en of het nut heeft, aangezien zij nu praten over het fenomeen ‘internetdaten’. Bart vindt dat de privacy van de Grindr-gebruiker geschonden wordt. Zijn vriend komt erbij staan. Ze hebben elkaar ontmoet via een datingapp. Zijn vriend vraagt zich af waarom er zoveel privé informatie gedeeld wordt, zoals intieme verlangens en naaktfoto’s. Dries ontvangt een date om met hem te zingen onder de douche. Het gordijn gaat dicht en we zien twee zingende en dansende silhouetten.

Erik
Met Erik maakte Dries een afspraak om uitgebreid te dineren. De Neude staat vol bezoekers die hun chat aandachtig meelazen. Erik: “Ben op de Neude, maar ik durf niet naar je toe te komen, straks denkt iedereen dat ik een slet ben”. Dries: “Een slet? Waarom?”. Toeschouwers houden hun adem in, zou hij komen? Staat hij misschien naast me? Uiteindelijk zien we Erik met een rood gezicht de bus ingaan. Na afloop vertelt hij ons dat het een ontzettend spannende ervaring was en stiekem hoopt hij de leukste date voor Dries te zijn geweest.

De afspraakjes boren iets persoonlijks aan waardoor de theatraliteit op de achtergrond komt en de persoonlijke ontmoeting, het meest menselijke gedeelte van het project, echt en oprecht ervaren wordt. De betrokkenheid met het project is groot. Bij de toeschouwers, bij de dates en bij ons. Er wordt ons regelmatig gevraagd welke poging op het programma staat en of het Dries gelukt is om iemand te vinden.

Zaterdagmiddag 30 mei om 16.00 uur is de ‘coming out’ van Dries. Erik komt met slingers naar de Neude. Als u de afgelopen 10 dagen ook geboeid gekeken heeft naar Wanna play?, hopen we dat u zaterdagmiddag naar de Neude komt.